Zašto imati ljubimca?

Dobrobiti ljubimaca za ljudsko zdravlje

Popravljaju raspoloženje i pomažu kod anksioznosti

U blizini životinje nestaje osjećaj usamljenosti, popravlja se raspoloženje i ublažava osjećaj straha i tjeskobe. Smanjuju se i štetni učinci stresa. Životinje su zaista čudesne jer vas prihvaćaju točno onakvima kakvi jeste, bez osude i prosuđivanja. Oni vam jednostavno pružaju bezuvjetnu ljubav.

Poboljšavaju pokretljivost i motoričke sposobnosti

Životinje poput pasa potiču vas na kretanje i fizičku aktivnost, što pozitivno utječe na vaše motoričke sposobnosti.
Primjerice, šetnja s psom može pomoći osobama koje boluju od neuroloških oboljenja koja uključuju slabu pokretljivost, kao multipla skleroza i Huntingtonova bolest.

Djeluju poput prirodnog analgetika

Sama blizina životinje potiče otpuštanje endorfina, hormona sreće, što u vama budi osjećaj zadovoljstva. Sam taj osjećaj zadovoljstva smanjuje osjet boli, stoga životinje djeluju i poput prirodnih analgetika. Bol se smanjuje i zahvaljujući otpuštanju endorfina koji se vežu i aktiviraju opioidne receptore u živčanom sustavu, što ima učinak ublažavanja boli.

Umiruju disanje i pomažu kod srčanih oboljenja

Blizina životinje djeluje i na naše disanje. Naime, kako se smanjuje stres, tijelo se opušta, a disanje postaje sporije. Opuštenost i polagano disanje povoljno djeluje i na zdravlje srca, posebice onih koji su prošli operaciju ili imaju neko srčano oboljenje. Jedna studija u trajanju od šest tjedana pokazala je da držanje i maženje mačke snižava sistolički i dijastolički krvni tlak kod pacijenata. Zahvaljujući tome smanjuje se i rizik od srčanog, kao i moždanog udara.

Pomažu osobama oboljelim od demencije

Budući da druženje i interakcija sa životinjama poboljšava kognitivne sposobnosti i pamćenje te smanjuje osjećaj usamljenosti i straha, itekako može pomoći i osobama oboljelim od demencije.
Jedna studija u kojoj su u terapiju sa starijim osobama bili uključeni psi pokazala je izvrsne rezultate sa smanjenjem osjećaja zbunjenosti i bespomoćnosti. Dolazano je da psi starijim osobama razbistruju um.

Pomažu djeci s autizmom i ADHD-om

Životinje na djecu djeluju tako da smanjuju osjećaj nemira i razdražljivosti. Također, kada je riječ o djeci s autizmom, pokazalo se da životinje u njima potiču osjećaj empatije i pomažu izražavanju ljubavi, te mogu pomoći i djeci koja imaju poteškoća sa čitanjem i govorom.

Ublažavaju simptome PTSP-a

Studije u koje su bile uključene osobe s PTSP-om (posttraumatskim stresnim poremećajem), a u kojima su u terapijske svrhe bili uključeni psi i konji, pokazale su da pet terapija pomaže u ublažavanju ovog sindroma.

Ljubimci donose radost i zadovoljstvo u živote svojih vlasnika. 


Osim što pružaju društvo, ljubimci potiču fizičku aktivnost kroz šetnje i igre, što doprinosi općem zdravlju vlasnika. 
Smanjujući osjećaj usamljenosti, ljubimci postaju nezamjenjivo društvo, donoseći toplinu i radost u dom.
Briga o njima potiče odgovornost i strukturu u životu, dok istovremeno pruža priliku za druženje s drugim ljubiteljima životinja.